Demeter Endrével mádi birtokszomszéddal beszélgettem a Mádsummerről.

EK:  A környéken hagyományai vannak a motoros találkozóknak-fesztiváloknak: a 20 évet megélt Bodrogkeresztúri Motoros Találkozó (több néven is futott), a tizenkilencedik alkalom után abba maradt Tokaji Dragon találkozó, az idén  második alkalommal megrendezésre kerülő Mezőzombori Veteránjárművek Találkozója.  Honnan jött az ötlet, hogy Mád történelmi magjában motoros találkozót rendeztek? Nem nagy merészség ez?

DE: Motoros környék vagyunk, ezen már sokat gondolkodtam, és két magyarázatot is érzek erre. A Zemplén az egyik, a Bükk a másik legszebb vidékünk véleményem szerint, ahol szép és jó motoros utak vannak. Nyilván elfogultnak tartasz, de alá tudom támasztani a véleményem adatokkal, hogy nálunk a nemzeti parki gondnokság, természetvédelmi terület, Natura 2000, és általában az érintetlen összefüggő erdőség aránya igen nagy, a domborzat pedig épp túrázásra való. A másik oldal az emberi tényező: a borvidéken szinte mindenki a szőlőből él, és ezeket a területeket művelni férfias és vagány dolog, nem csoda, hogy sokan motoroznak is.

A környékbeli és távoli fesztiválokat igyekszem látogatni, ahogy csak időm engedi, mert jó együtt lenni. A Mádsummer ötlete is nagyjából így született: a motoros barátaim sokat és szívesen járnak hozzánk, a panzió vendégei közt is sok a motoros, ezért úgy gondoltuk, hogy egy hozzánk illő téma köré szervezzük a nyári rendezvényt. Mivel gyerekkorom óta motorozok és a barátaim jelentős része is, ha a számomra fontosakkal szeretném együtt tölteni a leghosszabb napot (nyári napforduló, angolul midsummer), akkor a plakátra motort teszünk, és motoros képekből lesz a kiállítás. Ugyanakkor nem klasszikus értelemben vett motoros fesztivál abból a szempontból, hogy minden érdeklődőt szeretettel várunk, motor nélkül is, akiket az Anyukám Mondta finomságai, vagy egy borászat udvara jobban érdekel, mint egy limitált szériás MV Augusta túramotor.

 

EK:  Egy rendezvény létre jöttéhez -az anyagiakon kívül- a segítő, de legalábbis a nem kerékmegakasztó hozzáállás a legfontosabb. A családdal, Mád önkormányzatával, a lakossággal a szomszédos borászatokkal, hogy érted ezt el?

DE:  Mád az összefogásról és egymás segítéséről lett közismert itthon és a világban, a sikereink is jelentős mértékben ennek köszönhetőek, a fantasztikus adottságaink mellett. Ezért nem olyan nagy csoda, hogy a rendezvény ötletének is örült a falu lakossága és vezetése is, boldogok, ha van vendég, és mint mondtam sokan motorosok: a polgármester és a jegyző is.  A család pedig már megszokta a formabontó ötleteinket, szeretik a barátaimat, és igen, sokkal szívesebben hallgatják a Hollóéneket, mint a borfesztiválok jelentős részén hallható jazzt.

 

EK:  Az előzetes felmérés, visszajelzés alapján, milyen léptékű rendezvényre készültök?

DE:  Az alapötlet az volt, hogy a barátokkal legyünk együtt a napfordulón, örülök, ha meglátogatnak. Amikor az Anyukám Mondta Étterem egy más témájú beszélgetés közben azt mondta, hogy ők nagyon szeretnének jönni – hiszen barátok – akkor gondoltuk át a méretezést. Önző lenne megtartani ezt a napot szűk körnek, ezért ha több száz ember ugrik be egy fél órára enni és egy pohár helyi szódával felfrissülni a Szárazvölgy Gyöngyétől – ahol a tulajdonos gixeres, köszönni a barátainak, megnézni a kiállítást vagy a koncertet, akkor június 22 egy igazán vagány nap lesz az életünkben.

 

EK:  A XXI században már a közönségnek-résztvevőknek nem elég az „egyszerű találkozás”. Milyen programokkal készültök?

 

DE:  A XXI. században a virtuális jelenlét és találkozás túl fontos lett, de Mád és az annak központjában található borászatunk felújított épületekből álló udvara az Instagram bejelentkezésre, szelfizésre is kiváló terep. Szerencsére itt leszel Te, az RSMPH, és a Hétköznapi Motoros, aki sokkal jobb képeket tudtok készíteni rólunk. Szeretnénk menővé tenni Tokajt, és a barátokkal való személyes együttlétet is, ez nem titkolt szándék a szervezéskor. Igyekszünk mindenkinek valami érdekeset ajánlani, a borászat, a dűlők adottságai mellett a gasztronómia, de a vizuális és audio igényeket is próbáljuk kielégíteni. Azaz minden érzékszervet boldoggá kívánunk tenni. A MOTOZIN főszerkesztőjének fotókiállítása, az MV Augusta motorbemutatója, Stampf Gábor tetoválóbemutatója a vizuális oldalt erősítik, de itt el is lehet beszélgetni velük, és más nagy túrázókkal, hozzá az alkalmazásról az RBiker Hungary csapata ad felvilágosítást, tényleg igazán érdekes embereket várunk. A zenét a Dynamic Illusion, este pedig a Hollóének koncertje adja. Ezért szerintem megéri felkerekedni.

EK: Köszönöm a válaszokat!

DE: Köszönöm a lehetőséget!